Home » werkgroepen » eco team-1:2010 » ecoteam over duurzame computers

ecoteam over duurzame computers

Op 2 febr. vertelde Karla wat ze zoal had uitgezocht en gevonden over dit onderwerp. In het kort:

– Er is een keurmerk (EPEAT), maar dat lijkt niet heel erg waardevol, volgens deze Belgiscvhe site labelinfo.be

– Een studie uit 2007 toont volgens Duurzaam nieuws aan dat voor laptops en desktops de meeste energie wordt gebruikt in de verbruiksfase. Vroeger betrof dat vooral de productiefase. Je hebt het dan over ongeveer 70 euro per jaar, hetzelfde als een koelkast. Dit is wel inclusief randapparatuur: printer en boxen.

– De  Apple mini, verbruikt slechts 11 Watt gebruikt. Mooie alternatief, maar je moet er wel aan wennen: het is geen windows: niet alle programma’s werken; het ziet er allemaal wat anders uit.

– Een laptop (30 W) is zuiniger dan een desktop (80 W), een netbook (15 W) is zuiniger dan een laptop. Maar als je een monitor en toetsenbord aansluit op een netbook is hij weer duurder in gebruik dan een laptop.

– In de gebruiksfase valt dus ook de meeste winst te halen:

  • gebruik de energiebeheermogelijkheden: Start – configuratiescherm – Systeem en beveiliging – Energiebeheer. Hierbij kan je instellen wanneer een computer en het beeldscherm vanzelf in de slaapstand moeten gaan.
  • zet de computer uit als je hem een tijd niet gebruikt. Ook een pc in slaapstand verbruikt energie
  • zet alle randapparatuur op een stopcontact met schakelaar, zodat je die met één knop kan uitzetten. Zolang de stekker in het stopcontact zit, blijft een computer energie verbruiken – ook al staat hij uit! Dit geldt ook voor veel randapparatuur.
  • Bescherm je pc tegen spanningswisselingen: gebruik bijvoorbeeld een spanningsbeveiliger. Hiermee bespaar je ook stroom door het sluipverbruik uit te schakelen.
  • Verwijder programma’s en bestanden die je niet gebuikt. En schakel zoveel mogelijk programma’s uit die in de achtergrond worden geladen, maar niet echt nodig zijn. Dit kun je doen via msconfig
  • Hou je pc vrij van virussen en spyware.  Er zijn veel gratis of goedkope programma’s via het net te downloaden.
  • Defragmenteer regelmatig je harde schijf, zeker één keer per maand. Dan blijft je pc vlot werken.
    De laatste 3 puntjes kan je ook allemaal doen met dit gratis programma: Glary Utilities of met de testversie (15 dagen gratis) van Tune up utilities
  • Gooi je screensaver eraf. Screensavers sparen geen energie. Integendeel: ze kunnen het energieverbruik van de computer verhogen, zeker als ze grafisch complex zijn. Daarnaast kunnen ze verhinderen dat de computer naar een energiebesparende stand gaat. Bij de huidige LCD-schermen is een screensaver ook niet meer nodig. Daarop kan het beeld niet inbranden, zoals bij de oude beeldbuismonitoren wel het geval was.
  • Geniet, maar download met mate. Het regelmatig urenlang downloaden van grote bestanden (zoals films) kost veel energie en geld, zeker als de computer na het downloaden aan blijft staan. Iemand die de computer dagelijks 4 uur normaal gebruikt en ’s nachts 2,5 uur downloadt (waarna de computer aanblijft), is zonder energiebesparende maatregelen jaarlijks maar liefst 845 kWh ofwel 186 euro aan elektriciteit kwijt (prijspeil 2010).

Op 11 november 2010 deed pc zaak Mycom mee aan Duurzaamheidsdag en konden particulieren hun pc’s of latops langs brengen: Mycom deed een “groen test”. Ze schakelden niet gebruikte of vertragende services uit en controleerden of de harde schijf gedefragmenteerd moet worden. Indien nodig voerden ze kleine upgrades uit en pasten enkele vergroeningstrucs toe. Relatief kleine ingrepen. Een leuk idee voor degene die meedoen aan het nog op te richten Repaircafé?

Sinds kerst 2010 zij er ook duurzame pc’s te koop:
De duurzame pc’s, MP/Ara computers, onderscheiden zich op de volgende punten van andere kant en klare systemen:

  • Ze zijn in Nederland in elkaar gezet. Moderne slavernij in Chinese fabrieken is daarmee uitgesloten.
  • De computer bevat de zuinigste componenten, is blijvend stil en kent zo’n laag energiegebruik dat hij zichzelf terugverdient .
  • Alle afgedankte systemen en de individuele verpakkingsmaterialen van de onderdelen, worden gescheiden en in de Benelux teruggebracht tot herbruikbare materialen. Dat voorkomt onnodig transport of erbarmelijke situaties met computerafval in Afrikaanse landen zoals nu helaas ook voorkomt.
  • Veelzijdige basis die ruimte biedt voor toekomstige technieken.
  • Compleet softwarepakket met beveiliging (anti virus) die gratis is en blijft.

Tip nieuwe pc: koop een pc op de maat die je nodig hebt. Gebruik je hem alleen voor surfen, mailen en tekstverwerken, dan kan hij veel minder “zwaar” zijn dan als je hem ook gebruikt voor online grafische spelletjes.

Tip nieuwe randapparatuur:

Kies voor een energiezuinige apparaat met een uitknop. Apparaten die hun stroom volledig uit een USB-aansluiting halen verbruiken sowieso niet meer dan 2,5 watt.

 

Tip voor een oude pc: installeer:  WattOS Beta 3: wattOS is a lightweight Linux operating system remastered from the core Ubuntu Linux build. It is a free operating system that focuses on a small footprint, low power, and a simple quick interface. Bring your old computer back to life again with a fresh install of wattOS! http://www.planetwatt.com/
Currently x86 based processors only – We have lots of plans for other platforms, but right now simply 32bit x86 only.
Ook hiervoor geldt: het werkt net iets anders dan windows.

Ook leuk om als workshop in het repair café aan te bieden.

Onderstaande tips(en een deel van bovenstaande)  komen van  Milieucentraal:

Tip: Zet een afgedankte computer nooit bij het huisvuil. Bied hem aan voor hergebruik, lever hem in bij de winkel bij aankoop van een nieuwe, of geef hem af bij de gemeentelijke milieustraat. Op deze site van ictoffice.nl kan je zien waar je je oude pc of randapparatuur kan inleveren
Alleen oude beeldbuismonitoren kan je beter als afval inleveren; door hun hoge energieverbruik is hergebruik af te raden.

Computers, monitoren, printers en andere randapparaten horen niet bij het huishoudelijk restafval. Er zitten chemicaliën en andere stoffen in die schadelijk zijn voor het milieu, zoals PVC, broomhoudende brandvertragers en weekmakers. Bovendien betekent niet-gescheiden inleveren een gemiste kans voor recycling.

Als u een nieuwe computer of randapparatuur koopt, kunt u de oude gratis inleveren bij de winkel. Bij de milieustraat van de gemeente kunt u uw oude computer en randapparatuur altijd kwijt. De winkel of de gemeente zorgt voor hergebruik van bruikbare grondstoffen, zoals kunststoffen, metalen en glas. (

Voor informatie over de regels rond afdanking van computerapparatuur kan je terecht bij de Stichting ICT-Milieu: www.ictmilieu.nl.

Internet over telefoon/adsl/kabel/glasvezel?  Glasvezel is de snelste verbinding en dus het duurzaamste. Zie http://www.glasvezel.nu/