Home » lokaal » kinderen » Eco-schools

Eco-schools

https://debastei.nl/nl/nieuws/2017/green-capital-nijmegen-aan-de-slag-met-eco-schools

https://www.debastei.nl/nl/educatie/nme-nijmegen/eco-schools

In het kader van het Green Capital-jaar worden scholen door de gemeente en door De Bastei uitgenodigd om met Eco-Schools aan de slag te gaan.

Eerste scholen zijn gestart

In december 2016 volgden drie medewerkers van De Bastei de training tot accountmanager van Eco-Schools. Sindsdien zijn ze hard aan het werk gegaan en inmiddels zijn basisscholen De Meander en De Sterredans onder begeleiding van De Bastei gestart met Eco-Schools. De Meander heeft, in het bijzijn van wethouder Harriët Tiemens, op 7 april jl. de intentieverklaring ondertekend waarbij de school bekend heeft gemaakt dat zij zich de komende periode intensief gaan inzetten op de thema’s Afval & Grondstoffen en Energie. Directeur Harry Gubbels licht toe: “Nu en in de toekomst willen we goed zorgen voor Nijmegen en omgeving. De kinderen van nu kunnen al zorgen voor de kinderen van de toekomst.”

Op vrijdag 2 juni jl. is door het Eco-team van de Sterredans de intentieverklaring ondertekend. Zij deden dit tijdens de weekafsluiting, waarbij alle leerlingen van de school aanwezig zijn. Om voor alle leerlingen duidelijk te maken wat het Eco-team is en waar de school zich voor gaat inzetten, hadden zij een toneelstukje voorbereid. De Sterredans gaat zich inzetten op de thema’s Groen, Afval & Grondstoffen en Communicatie. Docent Theo Hendriks vertelde dat de school al een beetje ‘eco’ is. Het dak van de school ligt vol met zonnepanelen en de leerlingen doen ieder jaar mee aan het project Groene Voetstappen, waarbij leerlingen te voet of te fiets naar school komen.

Binnenkort gaat ook de Prins Mauritsschool van start in Nijmegen.

Ondersteuning vanuit de gemeente en een blik op de toekomst

De kop is eraf en de eerste ervaringen zijn positief. Niet alleen reageren veel onderwijsinstellingen direct enthousiast over de mogelijkheid om duurzaamheid te integreren in hun identiteit, ook gemeente Nijmegen omarmt het keurmerk. Als doelstelling stelt de gemeente dat elf Nijmeegse onderwijsinstellingen voor het einde van het Green Capital-jaar (2018) deze uitdaging aangaan. En als steuntje in de rug krijgen minimaal de eerste negen basisscholen en eerste twee voorgezet onderwijs-instellingen de begeleiding hiervoor kosteloos vanuit De Bastei.

Als extra uitdaging streeft De Bastei ernaar dat in de nabije toekomst de Nijmeegse jeugd hun gehele onderwijscarrière op een Eco-School kan doorbrengen. Daarmee zou het Green Capital-jaar voor het Nijmeegse onderwijs een duurzame groene erfenis opleveren.