Home » werkgroepen » bataaf » Doe mee aan de Denk-tank-tafel: naam bedenken voor regionaal geld

Doe mee aan de Denk-tank-tafel: naam bedenken voor regionaal geld

 

Nijmegen maakt zich gereed om een uniek, fair en rentevrij regionaal geldsysteem te introduceren. Eerder bekend gemaakt als de Gelre zijn wij gaandeweg het proces afgestapt van het idee om dit systeem aan te sluiten aan de Arnhemse Gelre.
Aan ons de taak om bij het begin te beginnen: een NAAM bedenken.
Schuif op donderdag 3 februari om 17.00 uur aan bij de denk-tank-tafel in muziekcafé Allicht, Hertogstraat 45. Na een uurtje brainstormen trakteert Cecile ons op haar overheerlijke pompoensoep.
Laat hier even weten of je kunt komen. Ook je suggesties zijn van harte welkom.
De groeten van de Werkgroep Regionaal Geld Nijmegen

Inmiddels hebben we gisteravond deze denk-tank-sessie gehad. We hebben hiervoor het Loesje-workshopmodel gebruikt, zoals iemand van ons dat geleerd had tijdens het landelijke treffen van actieve Transition Towners, begin 2011.

Voor we begonnen hadden we al circa 40 suggesties voor namen gekregen. Deze hebben we door elkaar gehusseld en bovenaan 11 A-4tjes telkens 4 namen geprint. Met daarbij de soms toegevoegde uitleg over de betekenis van de naam.

Ieder kreeg een pen en gedurende een paar minuten de tijd nieuwe namen te bedenken, geinspireerd door de namen op het papier; daarna gaf ieder zijn papier aan zijn linker buurman en kon je opnieuw gaan bedenken. Toen iedereen alles gezien had, kreeg ieder een kleurpotlood of stift en omcirkelde op zijn papier maximaal 3 namen die hij mooi vond. Ook deze papieren gaven we telkens door tot we alle papieren hadden gezien en keuzes gemaakt.

Daarna las ieder om de beurt de omcirkelde namen voor en koos wat hij de mooiste/geschiktste vond. De anderen konden reageren en een andere opgelezen naam toevoegen. Aldus kregen we een stuk of 20 namen. Deze schreef Clarence op 3 grote lege vellen.

In de laatste ronde plakten we 3 stickertjes op onze eigen top 3. Een oranje sticker voor nummer 1, rose voor nummer 2 en geel voor nummer 3.

Tot zover hadden we vrij impulsief en intuitief gedacht, maar daarna gingen we verwoorden: waarom hadden zoveel mensen voor Moenen gekozen (dwars, anti, duivels, rebels), en we ontdekten dat we zo’n soort naam niet de komende 100 jaar zouden willen gebruiken. Dat gold ook voor namen waarin iets van eco of duur(zaam) was verwerkt. We gingen namen met redenen wegstrepen en uiteindelijk hielden we er 2 over: wissel en bataaf.