Home » Actueel nieuws » Dag van de Aarde op de Radboud Universiteit

Dag van de Aarde op de Radboud Universiteit

Op woensdag 22 april doet de Radboud Universiteit voor de 2e keer mee aan Earthday. Om 11:30 zal in het kader van Earthday het kunstwerk “Canned Dreams” onthuld worden door Dr. A.A.J.M. Franken, vice-voorzitter van het College van Bestuur. Aansluitend zal Dr. Franken om 12:00 de duurzaamheidsmarkt openen. Dit zal gebeuren door het in ontvangst nemen van een goodiebag van M( )RGEN met daarin duurzame producten.

Door middel van het onthullen van een kunstwerk en een duurzaamheidsmarkt op het universiteitsplein voor de Erasmustoren proberen we de studenten en medewerkers van de RU bewust te maken van hun gedrag en de consequenties die dat heeft voor het milieu en de levensomstandigheden in ontwikkelingslanden.

Earthday
Earthday is in de jaren zeventig begonnen in de Verenigde Staten als demonstratie van 22 miljoen Amerikanen voor een gezond en duurzaam milieu. Inmiddels is Earthday uitgegroeid tot een wereldwijd gevierde dag waarop uiting wordt gegeven aan de behoefte van een groot deel van de wereldbevolking voor een schoon milieu en een leefbare wereld.

“Canned Dreams”
Dit kunstwerk is gemaakt ter ere van het 85 jarig bestaan van de universiteit in 2008. In gamellen (metalen voedsel bewaarbakken uit het leger) zitten de dromen van de studenten over een meer duurzame wereld. Deze dromen zullen bij het 100 jarig bestaan van de universiteit in 2023 weer vrijgelaten worden en gebruikt voor een kunstproject dan.

Duurzaamheidsmarkt
Op de Duurzaamheidsmarkt staan organisaties die zich binnen de universiteit bezig houden met milieuzorg en organisaties van buiten de universiteit die zich bezighouden met milieu en duurzaamheid.

M( )RGEN zal op de markt staan en 1000 gratis goodiebags uitdelen. In deze tasjes zullen o.a. chocola zitten van Tony Chocolonely, Wellwater en duurzaam geproduceerde thee.

Andere organistaties die meerwerken zijn de Arbo- en Milieudienst,  Milieuprisma, Universitair Milieuplatform (onderdeel van studentenvakbond AKKU),  Universitair Vastgoedbedrijf, Gemeente Nijmegen, Transition Town Nijmegen, Wereldmars, Partij vande Dieren, Pink (jongerenorganisatie PvdD), Dwars, Jongeren Milieu Actief, Groote Broek, Greenwheels, Lets kids smile en Ragweek

Voor meer informatie: Coördinator Earthday RU Nijmegen 2009, Arne Pronk, 06-19848088

Earthday op de RU: