Gisteren onze 2e les:
We controleerden of de echte compostwormen de composthoop al hadden ontdekt. Voor het geval van niet had Philippe compostwormen van zijn eigen composthoop thuis meegenomen.Het heeft geen zin er regenwormen of dauwwormen in te doen, die gaan dood vanwege de hoge temperatuur in een composthoop. Compostwormen houden wel van warmte, maar het moet ook niet te warm zijn. Ook zijn ze efficienter. Ze zetten meer compost om. Hij oogt veel roder dan een regenworm en is kleiner, dunner.
Als een composthoop stinkt, is hij misschien aan het rotten: trek hem open en kijk wat er aan de hand is.
Te nat: schimmel: ook nu; opentrekken
Te droog: (mieren en pissebedden): doe er meer groenafval bij. Het proces stopt dan.
Onze composthoop bij de historische tuin had geen compostwormen. De hoop was wel mooi ingezakt. Jan had de temperatuur gemeten. Na 4 dagen had de hoop met het fijner geknipte materiaal een temperatuur bereikt van 63 graden; de andere hoop was toen 50 graden. Na 11 dagen werd de grovere hoop ietsje warmer dan de fijnere hoop. Na 13 dagen had de grovere hoop een 2e piek temperatuur van 44 graden, de fijnere hoop was toen 37 graden. Daarna namen beide hopen langzaam in temperatuur af. Na 18 dagen waren ze nog steeds 23 graden.We hebben beide composthopen omgezet. En weer paardemest met stro en groenafval fijngeknipt en toegevoegd Dit bevordert het proces. Daarna bovenop een klein kuiltje gemaakt en de compostwormen erin gedaan.
Vandaag ging ik mijn eigen compost hoop bekijken , benieuwd of er compostwormen in zaten. En jawel:Ik heb hem ook maar omgezet om het proces te versnellen en nu 5 maanden rustig afwachten. Daarna ga ik mooie compost hebben.
Als je compost wil gebruiken, neem dan vanaf onderen de zwarte aarde eruit: hier zitten de compostwormen niet. Als je ze nog tegenkomt, leg ze even apart, en geef dat deel terug aan de (nieuwe) composthoop