2 oktober: de 1e workshop composteren was bijzonder informatief en inspirerend. We begonnen direct met het bouwen van de composthoop.
We maakten een hokje van 3 pellets en lieten de voorkant open.
Uitstekende delen afzagen en de pellets werden echt minimaal aan elkaar vast gezet, echt met maar 3 spijkers. Op den duur vergaan ze toch. Pellets zijn ook niet echt nodig.
Je kan ook een hoop beginnen in je tuin.
Kies een plekje dat half in de zon ligt, niet direct tegen een boomstam aan.
We groeven 1 spade diep de grond af. De broei blijft dan beter op temperatuur, anders kan de wind erdoorheen gaan.
We werden direct gebracht naar een plekje waar 4 dagen geleden hout verhakseld was en werden uitgenodigd om onze hand er diep in te steken. Dat was warm! Er steeg damp op.
Daarna vulden we de composthoop. Op de bodem legden we verhakseld of fijn geknipt hout, daarna geknipt groen, zoals pompoenbladeren, alles mag erop. Ook groen dat zaden bevat en winde, zevenblad.
Echter: leg het spul dat je niet meer terug wil in je tuin wel in het midden, want daar treedt de hoogste temperatuur op.Daarna mest (poep vermengd met stro in een verhouding van 1 poep met 4 stro.
Bezuinig niet op stro anders krijg je geen bacterien en geen broei. en dan weer groen – mest etc.
Afdekken met omgekeerde graszoden of grond.
Toen het ging regenen hield Pilip zijn verhaal waarbij we hem continu tussendoor vragen stelden. Gelukkig hebben we nog 3 cursusmiddagen over! Philip zou er wel 6 weken over door kunnen praten. Het is de basis van permacultuur.
Met goede compost kan je alles met je tuin: vette klei wordt mooie humus en zandgrond krijgt weer structuur. Je moet het wel bijhouden. Jaarlijks 2 dagen besteden aan je composthoop.