Home » Actueel nieuws » Consuminderen

Consuminderen

Consuminderen

Ik kan wel enige  handvatten aanreiken om te consuminderen .

U leest bijvoorbeeld het boek:

“Reader’s Digest, copyright(@2006 (Australia Pty Limited

@2008.Alledaagse dingen buitengewoon gebruikt. 1001 Manieren om geld en tijd te besparen. The Reader’s Digest BV.  Amsterdam/Brussel

Hieruit een aantal voorbeelden, om milieu,  geld en tijd te besparen.Een overzicht van A tot Z

De letter  A  aardappels, azijn

  1. Handen schoonmaken (door hardnekkige vlekken van wortels of pompoen), door uw handen in te wrijven met een doorgesneden rauwe aardappel.(Hierdoor hoeft U geen zeep of chemische middelen te gebruiken)
  2. Blikopener schoonmaken: Ziet het wieltje van uw blikopener eruit alsof het net iets teveel blikken heeft geopend? Maak het dan weer schoon en fris m.b.v. een oude tandenborstel die U in witte azijn hebt gedoopt. Borstel daarmee het wieltje goed schoon. .

De letter  F   frituurvet

1.  Inktvlekken verwijderen. Inktvlekken kunt U van uw handen en ook van oppervlakken                  van kunststof verwijderen door ze in te wrijven met frituurvet of een brokje vet, b.v.    ossenwit.

Daarna afnemen met een doekje of stukje keukenpapier.                 

Zo staan er 1001 manieren in dit boek.

 In het verleden werd de Vrekkenkrant uitgegeven, een krant die nu niet meer is. Het was een krantje waarin je kon lezen hoe je kon  bezuinigen .Maar ‘vrek’is niet hetzelfde als zuinig.

Een vrek is iemand die uit is op zijn eigenbelang , om zijn eigen inkomsten ten koste van anderen zuinig te stellen. Vrek betekent gierigaard. Nu hebben we de Genoegkrant. Ga naar www.genoeg.nl. Enkele sites; Hoe kan ik zuinig kleven: www.hoedoe.nl

www.Zuinig.info

www.ikbenzuinig.nl

Zuinig leven: voorkom schulden: www.financieel.infonu.nl

Zelf maak ik gebruik van de NIBUD geldmanager, waarop ik alle inkomsten en uitgaven bijhou

Wat betreft de economie en een duurzame samenleving.

Ik las in Dagblad Trouw, dd. 16.11.2012, dat de economie in Nederland een van de meest inkrimpende economieen is t.o.v. de ons omringende Europese landen (Griekenland en Spanje daargelaten). Duitsland en Zwitserland schijnen een grotere ecomische groei te kennen. De neergang in ons land komt mede doordat er minder gekocht wordt door burgers aan schoenen, kleding en luxe produkten. De bedrijven investeren minder en er een neergang van de export, doordat onze exportlanden (o.a. van bloemen) een neerwaartse spiraal in hun economie hebben en dus geen ned. produkten meer kunnen afnemen. Onze afzetmarkt is dus bijhoorlijk gekrompen door de economische crisis, en mensen kopen niet meer.

Ik stel dit hier omdat consumptie de motor is van de economie. Maar minder consumeren is goed voor je eigen portemonnee, voor het milieu .Dat we niet met zijn allen naar de V&D VIP-koopavonden lopen , lijkt me alleen een goede zaak te zijn: Je spekt de portemonnee van winkelketens en zelf heb je niets anders gekocht dan wegwerpmateriaal.. In de top 100 van duurzaamsten staat C&A (Brennikmeyer ). (Ik heb in mijn jeugd nog met de Brennikmeyers gespeeld). Maar de C&A keten is een van de ketens die duurzame katoenen weefsels gebruikt dus dat is een goede zaak. Van V&D weet ik het niet. Er is veel rompslomp over leren produkten. Moet je nu leren schoenen kopen of niet. Plastic en kunststof zijn ook milieuverontreinigend. Maar huid van dieren lijkt me erger.

 Wat mijzelf betreft: Ik ga de economie echt niet spekken. Ik consuminder. Ik heb hierboven al enkele handreikingen aangegeven. Wat ik zelf doe: Bij vlekken op witte en gekleurde was, gebruik ik vloeibare ossengal. Ik gebruik i.p.v. plastic dossiermappen: kartonnen mappen. Ik voed mijn kat met brokjes die door dierenartsen zijn voorgeschreven. Ik heb verschillende verzekeringen opgezegd: Kattenverzekering, inboedel-en rechtsbijstandverzekering.

Wat kun je nog meer doen om je eigen portemonnee en het milieu te sparen. Ik zou zeggen lees het boek eens dat ik hierboven genoemd heb,. Er staan veel vingerwijzigingen in.

De letter A.

 Dat je bijvoorbeeld met lagen alluminiumfolie over het matras van uw kinderbedje , en daaroverheen een strandlaken en molton en het onderlaken (of hoeslaken), het matras vean uw kinderbedje (van uw kind dat nog niet zindelijk is) kunt beschermen. Zo gebruikt U geen plastic beschermhoes.

Dat je de randen van uw bladerdeegbak met alluminiumfolie afdekt, zodat de randen niet verbranden. De folie voorkomt dat de randen te sterk garen, terwijl de rest van het deeg prachtig bruin kleurt.

Geen vogels in de fruitbomen: Hang twee bungelende alluminium schalen (zodat ze geluid maken) op in uw fruitbomen en U hebt geen last meer van aangevreten appels en peren.

Azijn. Voor schoonmaakwerkjes in huis kun U het beste doodgewone witte azijn aanschaffen (dus geen schoonmaakazijn). Appelazijn is een goede tweede keuze als het gaat om praktisch nut, en deze soort is tevens breed toepasbaar bij de bereiding van gerechten en in huismiddeltjes. Alle ander soorten azijn zijn uitsluitend geschikt voor consumptie (biologische kruidenazijn, balsamicoazijn, rijst-enwijnazijn,.De prijzen lopen sterk uiteen.

De letter B

Een vochtinbrengend gezichtsmasker (in plaats van een dure botoxbehandeling). Prak een middelgrote banaan en breng de pasta aan op uw gezicht en hals. Laat 10 tot 20 minuten intrekken en was uw gezicht daarna met koud water. Een ander populair gezichtsmasker is een mengsel van ¼ kop naturel yoghurt, 2eetlepels honing en een middelgrote banaan.

 En als je gevoelige ogen heb (dat doe ik ook wel): leg enkele plakjes komkommer op je ogen en je traanklieren (als je ouder word heb je vaker last van droge ogen)worden weer geactiveerd en het werkt verzachtend. Ook in de zomer goed  als je huid rondom je ogen verbrand is.

 Zo staan er in dit boek 1001 manieren om geld en milieu te sparen

Yvonne Weekers