Home » Niet op homepagina » Boek: Postgrowth Imaginaries, door I. Pradanos

Boek: Postgrowth Imaginaries, door I. Pradanos

Ruim twee jaar geleden, in de zomer van 2016, maakten we kennis met Inaki Pradanos. Hij had ons gevonden als mogelijk interessant voorbeeld voor zijn cursus  “Post carbon cultures” aan de universiteit van Luxemburg. In het voorjaar van 2017 zou hij deze geven aan studenten uit Miami, Ohio die hier een jaar studeren. Er is een uitwisselingsprogramma tussen Luxemburg en Miami. Tijdens die cursus wilde hij wat praktijkvoorbeelden laten zien. En zo gebeurde het, op 10 en 11 februari, hadden we een mooi programma bedacht voor zijn studenten: Ze kregen rondleidingen in de ecologische woongemeenschap Iewan en in woon-werkpand de RefterRepair Café Beekvoedselpark Beek, ze lunchten in Crudo. We maakten met hen een mooie boswandeling naar de Duivelsberg in de sneeuw. Het bezoek aan Iewan vonden de studenten heel inspirerend, vooral doordat de bewoners dit huis samen hadden gebouwd met stro en leem.

En we spraken Inaki uitvoerig, hij vertelde over het boek waar hij mee bezig was. En nu is het klaar en gratis te lezen.

Postgrowth Imaginaries: New Ecologies and Counterhegemonic Culture in Post-2008 Spain  by Luis I. Prádanos.

https://liverpooluniversitypress.blog/2018/11/15/postgrowth-imaginaries-now-openly-available-on-modern-languages-open/

Hieronder de door ons vertaalde samenvatting, omdat deze nogal wat ingewikkelde engelse termen bevatte. Vertalen maakt het nog niet veel duidelijker. Het moet een boeiend boek zijn, dat we eerst zelf gaan lezen.

“Post-groei Imaginaries” brengt ecologische culturele studies en postgroei-economie samen om radicale culturele verschuivingen te onderzoeken die zijn ontstaan ​​door de wereldwijde financiële crisis. De globalisering van een economische cultuur die verslaafd is aan constante groei vernietigt de ecologische planetaire systemen terwijl ze haar sociale beloften niet nakomt. Een overgang naar wat Prádanos ‘post-groei imaginaries’ noemt – de culturele gevoeligheden, strijdend tegen de overheersende invloed, die het groeiparadigma uitdagen – is op dit moment goed op gang op het Iberisch schiereiland.

Chloe Johnson, Commissioning Editor for Modern Languages, zei: ‘We zijn erg verheugd om een ​​tweede monografie over Modern Languages ​​Open te publiceren. Open Access is iets dat we graag ondersteunen en ik ben blij dat het boek van Luis gratis beschikbaar zal zijn op MLO. ‘

Luis I. Prádanos zegt: ‘Post-groei Imaginaries dringt aan om de ruimte te vergroten van wat zichtbaar, denkbaar, begrijpelijk, waarneembaar, zegbaar en, nog belangrijker, wenselijk is. Ik hoop dat als we volharden in de constructie van post-vergankelijke denkbeelden, we uiteindelijk in staat zullen zijn om de dogmatische neoliberale sekwestratie van de realiteit en het monologische motto ervan te verdringen, ‘er is geen alternatief’. Politiek, zoals Rancière benadrukt, ‘vervangt het dogmatisme van de waarheid door het zoeken naar voorwaarden van mogelijkheid’. Het is verschrikkelijk noodzakelijk dat we ons voorstellingen maken van de wereld na de groei waarin we onze affecten, identiteiten, energie en creativiteit moeten investeren. Ons (goede) leven is er vrij letterlijk van afhankelijk. Ons gebrek aan politieke verbeeldingskracht (of, beter gezegd, ons onvermogen om onze gehechtheid aan de schadelijke imaginaire groei te handhaven) ondermijnt dergelijke voorwaarden van mogelijkheden. Ik hoop dat dit boek zijn bescheiden deel bijdraagt ​​aan onze communitaire en collaboratieve zoektocht naar de voorwaarden van de mogelijkheid om sociaal wenselijke en ecologisch haalbare samenlevingen na de groei te laten ontstaan. ‘

Katarzyna Olga Beilin van de Universiteit van Wisconsin zei over het boek: “Prádanos ‘boek zal een noodzakelijke referentie worden voor iedereen die later zal schrijven over postgroei, milieustudies in de Spaans / Iberische context en aanverwante onderwerpen” en Luis Moreno- Caballud van de Universiteit van Pennsylvania zei dat het werk “een urgente, verhelderende en krachtige reflectie over een cruciaal onderwerp van onze tijd vormt”.

Specifically, this book explores how emerging cultural sensibilities in Spain—reflected in fiction and nonfiction writing and film, television programs, photographs and graphic novels, op-eds, web pages, political manifestos, and socioecological movements—are actively detaching themselves from the dominant imaginary of economic growth. By approaching the counterhegemonic culture of the crisis though environmental criticism, this book uncovers a whole range of cultural nuances often ignored by Iberian cultural studies. The complex interrelations among cultural practices, economic paradigms, and ecological processes are vastly undertheorized. This book intends to fill this gap.