Home » Actueel nieuws » AufRuhr: grote TT conferentie in Essen, Duitsland (verslag)

AufRuhr: grote TT conferentie in Essen, Duitsland (verslag)

Cecile, Ronald (de Broeikas) en Karla namen deel aan deze conferentie met de dubbelzinnige naam AufRuhr in Essen. Essen ligt aan de Ruhr, maar de naam is ook gekozen om reuring, oproer, verandering teweeg te brengen.
Circa 150 bezoekers, bijna allemaal Duitstalig en velen betrokken bij  transitiontowns: de meesten uit Duitsland, maar er waren ook Duitstaligen uit Oostenrijk en Zwitserland.

Heel herkenbaar voor ons was het gevoel dat de eigen Transition Town te weinig een beweging was. Sommige Transition Towns hebben nog slechts een verouderde website. Actieve leden zijn vertrokken. Of het blijft een klein groepje met weinig effect. Velen voelen de behoefte meer impact te hebben op de grote problemen waar onze wereld in verkeert. Maar hoe?

Er waren workshops georganiseerd waarin telkens vanuit andere invalshoeken werd gekeken.

Hoogtepunt was Rob Hopkins, die op zaterdagavond een presentatie hield en daarna vragen beantwoordde. Gelukkig is het gefilmd en achteraf te bekijken. Heel relativerend en humorvol! De moeite waard om even voor te gaan zitten. Helaas staat het op 25/9 nog niet online.
Maar hier krijg je vast een indruk: zijn podcast over Tooting Twirl, een Transition Town groep in een behoorlijk stenige wijk in Londen.

Het weekend was ruim opgezet zodat er ook ruim gelegenheid was om anderen te ontmoeten. Wij logeerden bij één van de organisatoren, Friederike Behr en hoorden hierdoor nog meer: onder andere over haar inspiratie voor deze conferentie: een andere grote conferentie een paar jaar eerder in Leipzig met als thema: International Degrowth Conference for Ecological Sustainability and Social Equity 

Degrowth stond ook op het programma: the idea that we must downscale production and consumption to have a more equitable society, and that we therefore must dismantle the ideology of ‘economic growth at all costs.’
Aan de workshop deed een vrouw uit Münster mee: haar Transition Town was stilgevallen na het vertrek van Matthias. Ze leefde inmiddels afvalloos en had nog niet eerder van degrowth gehoord, maar na de uitleg herkende ze het in haar eigen levensstijl.
In de workshop Eetbare stad vroeg ze om tips: hoe te beginnen met het eetbaar maken van je stad. Na afloop was ze vastbesloten om haar Transition Town weer nieuw leven in te blazen.

Hoe pak je dat aan in een grotere stad, vroeg iemand aan Rob Hopkins. Hopkins stelde dat je niet per se moet streven naar één Transition Town in een grotere stad, maar meerdere. Zo bestaat de website van Transition Town Londen slechts uit een opsomming van 50 lokale transition town groepen. Iedere wijk/buurt heeft zo zijn eigen behoeftes en kracht. De Transition Town groep zou daarbij aan moeten sluiten.
Het is heel prettig zei hij, dat er mensen zijn die vrijwillig met volharding iets voor elkaar krijgen. Sommigen werken in een groep, sommigen alleen. Begin gewoon.

Soms is samenwerking met de gemeente handig. De Spaanse Ana Huertas doet er onderzoek naar: Municipalities in transition  en brengt in kaart waar de samenwerking goed ging en waar niet.
Maar het is geen verplichting dat de gemeente samenwerkt. Het kan soms ook zonder. Het is ook niet per se nodig dat er Transition Town groepen bestaan.

Hopkins benadrukte het belang van humor en van vieren/genieten: zowel van successen als van falen. Als iets niet werkt, probeer iets anders. Sta open voor nieuwe ideeën en jou nog onbekende mensen. “No, I do not have all the answers”

Tips en ideeën uit de workshop ‘Transition in Research: Building bridges for a sustainability transition’ van Markus Eggermann en Norbert Rost (uit Dresden) over het bevorderen van contacten met de gemeente:

  • Spreek de ambtelijke taal, weet wie je  moet aanspreken, welke ambtenaar is geïnteresseerd? Verbindt je creatief met haar/hem en heb vooral geduld!! Ngo’s willen dingen nú, de gemeente zegt: leuk idee, kom over een jaartje of zo nog maar eens terug.  Ga voor kleine stapjes i.p.v. grote.
  • Gemeenten zijn vaak bezig zijn met een deelgebied van ‘duurzaamheid’ (afvalvermindering, energiebesparing) en niet met zaken als sociale of economische duurzaamheid.
  • Wat goed werkt om de gemeente mee te krijgen is contact tussen een ambtenaar en/of burgemeester van een stad waar een initiatief goed werkt met zijn collega in een andere stad.

Andere tips:

  • Maak een kort filmpje en laat het als voorfilmpje in alle bioscopen van de stad zien.
  • Rijdt door de stad met een ’toekomstbus’ om mensen te informeren en te enthousiasmeren.
  • Verbindt groene initiatieven, in Dresden bijv. een fietskoerier die de groenten van de groentetuin transporteert.

Diverse workshops gingen over “groepen” en het belang van communicatie. Gesa Maschowski is trainster voor Transiton Towns en leerde ons een paar technieken om beter samen te werken in een groep. Heel belangrijk is ervoor te zorgen dat ieder zich veilig voelt. Daar kan wel eens een hele dag voor nodig zijn. Meer info: reinventing organizations
Zie hier ook een tekst van onder andere haar hand: Dreaming of, Planning, Making and Celebrating the Transition that We Design Ourselves

In de workshop ‘Zukunft Zeichnen‘ van Astrid Raimann leerde Cecile om op een eenvoudige manier een strip te tekenen. Een leuke, speelse en effectieve manier om je boodschap over te brengen.

Verder werkte Cecile mee met het maken van een collage met als thema ‘Wie möchten Sie Leben?’.  Dit kon je zichtbaar maken middels het uitknippen en opplakken van plaatjes en teksten, uit een zeer gevarieerd aanbod van tijdschriften, op een groot vel papier. Je raakte makkelijk in gesprek met anderen over dit thema. Een verbindende, creatieve en inspirerende ervaring.

In de wandelgangen hoorden we ook over food sharing groepen, ook al zo’n mooi initiatief.

Veel Transition Town groepen, maar ook individuen, zijn gewoon begonnen. In Nijmegen is in 2009 een groep van 6 mensen begonnen, daarvan zijn er  nog twee over, Cecile en Karla. We zijn beiden projecten gestart, waar ons hart lag en zijn daar nog steeds actief in. (eetbaar Nijmegen, repair café, vegetarische donderdag, deelauto, energiezuinig huis/leven).

Hier gaat veel energie en tijd in zitten. We voelen beiden niet meer de behoefte om weer transitiecafés op te zetten, sprekers uit te nodigen. Deels ook omdat andere organisaties dat al veel beter doen: duurzaamheidscafé Nijmegen; Radboud Reflects.

We vonden het heel inspirerend om aan deze conferentie deel te nemen, met zijn vele workshops en enthousiaste deelnemers. De conferentie was goed voorbereid. Een paar praktische tips hieruit:

  • de locatie: het was gewoon een wijkhuis (Bürgerhaus) met bibliotheek en kinderopvang. We gebruikten een paar lokalen, en 3 grote hallen.
  • op de entree balie: schilderstape en een dikke stift: ieder kon op een stukje tape zijn naam schrijven en dat vastplakken. Eigenlijk veel eenvoudiger en leuker dan badges.
  • ’s ochtends, na de lunch en aan het eind van de dag was er een plenair samenkomen in de grote hal, waar alle 150 mensen konden zitten, deels staan.
  • workshops die praktisch allemaal begonnen met een rondje om jezelf voor te stellen, of toe te lichten waarom je voor deze workshop had gekozen; en anderhalf uur duurden: een mooie tijd.
  • geen beamers en projectieschermen/lakens bij de workshops. Iedere ruimte had wel een (verplaatsbare) flipover. Dat gaf veel rust! (Slechts één ruimte beschikte over een beamer)
  • geen inschrijving voor de workshops. Op een centrale plek aan de wand was wel aangegeven waar welke workshop werd gehouden. Het was meestal wel duidelijk welke groep er in de kleinste ruimte hoorde.  Een keer niet, toen werd ter plekke besloten welke groep het kleinste was
  • catering: zusje van Rampenplan  (misschien wel Graswurzel): ’s middags en ’s avonds was er heerlijk warm eten: dat was goedkoper dan brood met beleg! Maar ook veel lekkerder en gezonder.
  • een koeienbel werd gebruikt om te waarschuwen dat de workshops waren afgelopen
  • er was ruim de tijd tussen de workshops en maaltijden.
  • het organisatie-team was goed herkenbaar in blauw t-shirts
  • de taal: het Duits was meestal goed te volgen; het was geen enkel probleem om in het engels te antwoorden.

Diverse links:

Eenvoudige en duidelijke animatie over de bodem: https://vimeo.com/54550549: Let’s talk about soil: This animated film tells the reality of soil resources around the world, covering the issues of degradation, urbanization, land grabbing and overexploitation; the film offers options to make the way we manage our soils more sustainable. ned. ondertiteld)

https://tgthr.nl/story-of-stuff/ (ned. ondertiteld)

https://www.helpx.net/  : vrijwillligerswerk: HelpX is an online listing of host organic farms, non-organic farms, farmstays, homestays, ranches, lodges, B&Bs, backpackers hostels and even sailing boats who invite volunteer helpers to stay with them short-term in exchange for food and accommodation.

https://bonnimwandel.de/: Bonn

http://parkingday.org/ : 3e dinsdag van september
Websites lijken op elkaar, WordPress, maar zelf gemaakt thema

http://xn--ernhrungsrat-kln-xnb94a.de/ :  Ernährungsrat Koln